Register oedeemtherapie

Register oedeemtherapie

Fysiotherapie De Zorgmolen: oedeemtherapie

Oedeem is een veelvoorkomend probleem bij mensen die geopereerd zijn voor kanker. Door de operatie kan er schade aan het lymfestelsel ontstaan, wat kan leiden tot vochtophoping en zwellingen. Gelukkig is er een effectieve behandeling voor oedeem: oedeemtherapie.

 

Wat doet oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een methode om vocht af te laten voeren. De behandeling vindt grotendeels plaats bij secundair lymfoedeem, wat ontstaat door schade aan het lymfsysteem. Dit type oedeem komt vaak voor na oncologische operaties. De behandeling kan echter ook effectief zijn bij andere vormen van oedeem, zoals lipoedeem en veneus oedeem.

De fysiotherapeutische oedeembehandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Het doel is om het vocht uit het weefsel te laten afvoeren en zo de zwellingen te verminderen. Dit gebeurt onder andere door middel van manuele lymfedrainage, waarbij de fysiotherapeut het vocht met zachte handgrepen richting de lymfeklieren masseert. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van compressietherapie, waarbij er druk wordt uitgeoefend op het aangedane gebied met behulp van bandages of compressiekousen.

Ook kan er aandacht besteed worden aan oefentherapie en ademhalingsoefeningen, om de doorbloeding te verbeteren en de afvoer van vocht te stimuleren. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut, die de behandeling aanpast aan de individuele behoeften van de patiënt.

 

Behandel oedeem

Het is belangrijk om oedeem tijdig te herkennen en te behandelen. Onbehandeld kan het leiden tot complicaties, zoals huidproblemen en bewegingsbeperkingen. Door middel van oedeemtherapie kan de zwelling verminderen en de bewegingsvrijheid verbeteren. Dit kan de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk verbeteren.

Oedeemtherapie is een effectieve behandeling voor oedeem. Het is belangrijk om de behandeling tijdig te starten, om zo complicaties te voorkomen. Daarnaast is het van belang om een gespecialiseerde fysiotherapeut te raadplegen, die de behandeling kan afstemmen op de individuele behoeften van de patiënt.

 

Bespreek met de arts

Als u last heeft van oedeem, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of specialist. Door middel van oedeemtherapie kunt u de zwellingen verminderen en uw bewegingsvrijheid verbeteren, zodat u weer kunt genieten van het leven.

 

Meer informatie kunt lezen op de volgende websites:
www.nvfl.nl
www.defysiotherapeut.com/samen-in-beweging/samen-in-beweging/beweegprogramma-oncologie-kanker_.html

Fysiotherapie De Zorgmolen
Poldermolen 2
3352 TH Papendrecht
Tel.: 078 615 99 66 
fysiodezorgmolen@gmail.com

Klik hier voor locatie & route

Copyright © 2024 Fysiotherapie De Zorgmolen. Alle rechten voorbehouden. | Privacyverklaring
Ontwerp: MaxiGraphx